Jak vybrat vhodný typ dveří do interiéru – kde volit prosklené a kde plné dveře?

Výběr vhodného typu dveří pro Vaši domácnost může být náročný úkol, protože musíte vzít v úvahu řadu faktorů, jako jsou funkčnost, estetika, bezpečnost a soukromí. Pokud uvažujete o prosklených nebo plných dveřích do interiéru, zde je pár tipů, které Vám pomohou vybrat ty správné.

Prosklené dveře

Funkčnost: Prosklené dveře jsou ideální pro interiéry, kde potřebujete propojit místnosti, nebo kde chcete zvýšit množství přirozeného světla. Tyto dveře se obvykle používají pro obývací pokoje, jídelny nebo kuchyně. Pokud hledáte dveře do místností, které vyžadují větší soukromí, jako jsou například ložnice, koupelny nebo pracovny, je lepší zvolit plné dveře, případně brát zřetel na zachování soukromí při výběru skla.

Typ skla: Existuje řada různých typů skla pro prosklené dveře, která mají různé vlastnosti a funkce. Pokud hledáte větší soukromí, můžete zvolit matné sklo, které snižuje viditelnost do místnosti. Na druhou stranu, pokud chcete zvýšit množství světla, můžete zvolit sklo s vysokou propustností světla.

Bezpečnost: Pokud máte děti nebo domácí zvířata, prioritou bude zvolit prosklené dveře, které jsou bezpečné. Můžete zvolit dveře s bezpečnostním sklem, které se při poškození rozpadne na malé, neostře řezající kousky. Tento typ skla minimalizuje riziko úrazu.

Styl: Pokud hledáte prosklené dveře, musíte vzít v úvahu i styl Vašeho interiéru. Prosklené dveře jsou ideální pro moderní a minimalistické interiéry, kde přirozené světlo hraje důležitou roli. To ale neznamená, že prosklené dveře lze zakomponovat jen do moderních domácností, sklo zapadne vždy kamkoliv, je potřeba vybrat pouze design hodící se právě do Vaší domácnosti.

Údržba: Prosklené dveře mohou být náročné na údržbu, zejména pokud se používají v kuchyních nebo koupelnách. V dnešní době trh nabízí skla méně náročná na údržbu, takže se není čeho bát. Navíc existují speciální prostředky a přístroje na čištění skla, které Vám pomohou udržovat Vaše prosklené dveře v dobrém stavu.

Rozpočet: Posledním faktorem, který musíte vzít v úvahu, je Váš rozpočet. Prosklené dveře mohou být o něco dražší než plné dveře, zejména pokud zvolíte bezpečnostní sklo nebo speciální úpravy. Pokud máte omezený rozpočet, můžete zvolit prosklené dveře pouze do některých místností a do ostatních zvolit plné dveře.

Celkově vzato, volba prosklených dveří do interiéru je vynikajícím rozhodnutím pro mnoho místností ve Vašem domě. Pokud zvolíte správný typ skla a styl dveří, můžete zvýšit přirozené světlo a propojit různé části Vašeho interiéru, kterému tak přidáte na vzdušnosti.

Plné dveře

Při výběru plných dveří je důležité brát v úvahu funkčnost místnosti, do které dveře vedou. Pokud se jedná o místnost, kde vyžadujete soukromí, jako je například ložnice, pracovna nebo koupelna, vhodné budou spíše plné dveře, které poskytují úplné oddělení a izolaci od zvuků a zápachů z ostatních částí domu.

Dalším faktorem, který může mít vliv na výběr plných dveří, je jejich izolační schopnost. Pokud hledáte dveře do místnosti, kterou chcete udržovat teplejší v zimě nebo chladnější v létě, může být důležité zvolit dveře s dobrými izolačními vlastnostmi. Plné dveře jsou obvykle vyrobeny z materiálů, které mají vynikající izolační schopnosti, jako je například dřevo, MDF nebo laminát.

Pokud hledáte plné dveře, které budou vyhovovat Vašemu vkusu a stylu, můžete vybírat z různých designů a povrchových úprav. Plné dveře mohou mít různé dekorační prvky, jako jsou výřezy nebo frézování. Výběr správného designu a povrchové úpravy může mít velký dopad na celkový vzhled vašeho interiéru.

Při výběru plných dveří také nezapomeňte zvážit praktické aspekty, jako je například velikost a orientace dveří. Plné dveře jsou k dispozici v různých rozměrech a variantách s ohledem na prostor, takže si můžete vybrat ty, které budou nejlépe vyhovovat právě Vašemu prostoru. Pokud máte úzký prostor, budete potřebovat dveře, které nebrání v průchodu. Na druhou stranu, pokud máte velký prostor, můžete zvolit širší dveře, které dodají místnosti robustní vzhled.

Materiál dveří je také důležitým faktorem při výběru plných dveří. Nejčastěji se využívá dřevo, MDF desky, laminát, kov nebo sklo. Dřevěné dveře jsou tradiční a vytvářejí příjemnou atmosféru v interiéru, ale mohou být náchylné k prasklinám a deformacím. MDF desky jsou pevnější a odolnější než dřevo, ale nemají takovou estetickou hodnotu. Laminátové dveře jsou velmi odolné a snadno se udržují, ale jejich vzhled může být méně přirozený. Kovové dveře jsou velmi odolné a mají moderní vzhled, ale mohou být hlučné při otevírání a zavírání. Skleněné dveře jsou moderní a esteticky působivé, ale jsou náchylné k prasknutí a nelze jimi zcela oddělit prostor.

Při výběru plných dveří je také důležité zvážit, zda se budou otevírat klasickým způsobem nebo jako posuvné dveře. Posuvné dveře jsou praktické zejména v malých prostorách, kde by klasické otevírání dveří mohlo zabírat příliš mnoho místa. Pokud však prostorové možnosti nejsou omezeny, klasické dveře mohou být volbou s větší estetickou hodnotou.

Výběr plných dveří do interiéru je tedy individuální záležitostí a závisí na mnoha faktorech. Důležité je zvážit nejen materiál a styl dveří, ale také rozměry, typ otevírání a účel místnosti, do které jsou dveře umístěny. Pokud si nejste jisti, jaký typ dveří by byl pro Vás ten nejvhodnější, obraťte se na naši společnost, my Vám se vším rádi poradíme a pomůžeme s výběrem.